Do’s and Donts in China

Visum voor China

Chinese cultuur is erg anders dan de westerse cultuur lees daarom goed wat je wel en niet moet doen in China. Lees hier verder om een cultuurshock te voorkomen en op de juiste manier tussen de mensen te mengen.

Tijdens eerste begroetingen is het belangrijk om geen goede handdruk te geven. Let er wel op dat de handdruk niet te stevig is, dit kan duiden op een teken van agressie. Ga na de handdruk ook niet over op een knuffel, zeker niet bij de eerste keer. Verder contact dan een handdruk maakt chinezen er ongemakkelijk. Verder moet je tijdens een ontmoeting altijd eerste de oudste persoon begroeten, dit is een teken van respect. Begroet deze persoon ook met de juiste familienaam.

Bij het eten is het belangrijk om altijd mee te doen met het proosten, dit wordt gezien als beleefd. Daarnaast is het beleefd om na het eten alle afwas te verzamelen voor het afwassen. Eet niet alles op tijdens het eten maar laat een beetje over, dit laat dank van de gastvrijheid zien. Eet altijd met veel geluid wat een teken is van waardering naar de kok.  In China wordt er veel theegedronken, belangrijk is het na het bijvullen van thee 2 vingers op het tafelblad te tikken om zo dankbaarheid te tonen. Met 2 vingers tikken om de tafel is heel normaal, maar het wordt gezien als onbeleefd om dit te doen met stokjes. Verder si het ook niet de bedoeling om met je eigen stokjes eten van de tafel te pakken aangezien dit heel onhygiënisch is. Gebruik hiervoor de lepels. Wacht voor het aan tafel gaan altijd eerst tot de ouderen zitten vervolgens hoor je waar jij kan zitten. Na het eten is het gebruikelijk in Westerse landen om fooi te geven. In China is dit heel ongewoon en zorgt dit ook voor verwarring. Taxichauffeurs, restaurants en porties verwachten geen fooi. Uitzonderingen hierop zijn tourgidsen.

Eet etiquette China

De etiquette van het geven en ontvangen van cadeaus in China zijn ook heel anders dan in de Westerse wereld. Geef een cadeau altijd aan met 2 handen en ontvang het ook met 2 handen als blijk van waardering. Ook is het netjes om eerst te weigeren voor cadeaus, dit is de norm in Chinese Cultuur. In de Chinese cultuur is het ook normaal om te wachten met het uitpakken van cadeaus tot de gasten weg zijn. Cadeaus in China mogen nooit uit klokken of andere symbolen bestaan omdat deze worden geassocieerd met de dood. Verder is het ook niet netjes om paraplu te geven. Het Chinese woord voor paraplu is sa’n wat klinkt als san wat betekend scheiden. Een paraplu geven zou dus staan voor het scheiden van elkaar. Daarnaast zijn bewoners van China erg bijgelovig, geef daarom nooit zakdoeken, strosandalen of kranen.

cadeau geven in China

Daarnaast zijn er nog enkele algemene culturele gebruiken. Wees op tijd voor afspraken. In China wordt punctualiteit gezien als een teken van respect. Wees niet te vroeg voor lunch of diner afspraak. Dit kan worden gezien als een teken van onfatsoenlijk omdat je erg veel honger hebt. Verder is het gebruikelijk om geen rode inkt te gebruiken. Rode inkt wordt gebruikt als een teken van kritiek of protest. Daarnaast staat de kleur wit voor dood. Een cadeau met wit pakpapier of witte linten is zeer onfatsoenlijk. Het is ook heel erg onfatsoenlijk en disrespectvol om iemand publiekelijk belachelijk te maken. Chinezen reageren hier erg gebeten en geïntimideerd op. Zo is het ook niet verstandig om politieke kwesties ter sprake te stellen omdat dit nog tot veel ongemakkelijkheid kan leiden.

Op luchthavens in China is het ook anders dan men gewend is dan op Westerse luchthavens. In China is het niet heel gebruikelijk in een georganiseerde ruime rij te staan. Chinezen hebben weinig persoonlijke ruimte. In Westerste landen is het gebruikelijk om in een rij ruimte te bewaren tussen de persoon voor je. Chinezen zullen dit zien als een invoegmogelijkheid en zo voorkruipen in de rij. Zorg er daarom voor dat u goed aansluit in de rijen op het vliegveld.  Daarnaast is het verstandig om op tijd te beginnen met de visum aanvraag voor China. Aanvragen voor een visum gaan via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Zorg dat u voor het visum aan vraag een geldig paspoort heeft die nog minimaal 6 maanden geldig is, een officiële pasfoto, kopie van de vliegtickets en een kopie van de hotelreserveringen. Na de online aanvraag worden de gegevens gecontroleerd. Als alles goed is wordt 10 dagen voor vertrek het visum per koerier opgestuurd. Na verzending krijgt u een email met een track and trace code. Met deze code kan u het pakket met die visums volgen. Tijdens uw reis en op het vliegveld geldt alleen het originele visum. Het visum is alleen geldig in combinatie met uw paspoort. Als u hier allemaal rekening houdt gaat u een top reis tegemoet, bon voyage!